Heartburn Bantuan - 3 Kaedah yang berbeza untuk Memberi Relief pedih ulu hati

Heartburn Bantuan - 3 Kaedah yang berbeza untuk Memberi Relief pedih ulu hati

Pedih ulu hati boleh menyebabkan kesakitan begitu banyak manakala makanan regurgitated bersama-sama dengan asid perut cuba untuk mencari jalan keluar dari kerongkong ke arah tekak. Sensasi membakar merebak melalui dada anda dan menyebabkan sakit menikam yang tajam. Apa yang anda perlukan adalah serta-merta pedih ulu hati membantu untuk membiarkan gas Pas keluar dari sistem anda.

Terdapat tiga kaedah untuk menyediakan rawatan: semula jadi, over-the-counter dan ubat-ubat preskripsi.

Adalah dicadangkan bahawa dalam menggunakan rawatan pemulihan, sentiasa bermula dengan asas-asas. Dengan cara ini, anda boleh mengelakkan perbelanjaan untuk ubat-ubatan yang tidak perlu dan juga menghapuskan kesan-kesan sampingan yang mungkin. Namun begitu, terdapat kes-kes pedih ulu hati yang teruk dan kronik yang memerlukan lebih daripada penawar hanya biasa.

Pemulihan semula jadi

1. Pertama, longgarkan apa-apa pengikat yang mungkin menyebabkan penyempitan sekitar kawasan perut anda.

2. Sekiranya anda datang dari tempat yang dibentangkan, naikkan kepala anda untuk meningkatkan ia lebih tinggi, di atas 6 inci lebih tinggi daripada anggota badan anda lebih rendah dan kaki. Walau bagaimanapun, tidak menggunakan bantal kerana anda hanya akan mencapai kedudukan yang boleh meletakkan lebih banyak tekanan pada perut atau abdomen anda.

3. Cuba epal cider penawar cuka rumah organik. Ia boleh memberikan keseimbangan alkali asid dalam perut anda. Penghidap pedih ulu hati yang kronik boleh mengambil satu sudu organik epal cider cuka sekali sehari semasa perut kosong, untuk mengelakkan serangan sakit gas.

4. Ambil tulen, mentah, tidak diproses, madu tak panas selepas makan, kesan antivirus yang boleh mengurangkan keradangan dalam esofagus.

Over-The-Counter (OTC) ubat

Antasid: Ini akan meneutralkan asid dalam perut. Walau bagaimanapun, dengan mengambil antasid boleh menyebabkan cirit-birit atau sembelit kerana kehadiran magnesium atau aluminium, masing-masing.

Asid Penghalang: Ubat ini menyekat pembentukan asid perut dan datang dalam dua jenis, iaitu, perencat pam proton (PPIS) dan menentang-histamine (antagonis H2). Kesan-kesan sampingan termasuk pening, cirit-birit atau sakit kepala ringan.

Ubat-ubatan preskripsi

Penggunaan ubat-ubatan preskripsi dinasihatkan jika gejala pedih ulu hati atau penyakit refluks gastroesophageal (GERD) sudah berlaku lebih dari dua kali dalam seminggu. Keadaan ini sudah memerlukan ubat yang akan bekerja dua puluh empat jam sehari. Biasanya, ubat-ubatan preskripsi mempunyai dos yang lebih tinggi daripada OTC ubat-ubatan. Ini mungkin termasuk:

Histamine-2 (H2) Penghalang: Histamine dikenali sebagai orang tengah terhadap keradangan dan tindak balas alergi yang diambil 30 minit sebelum makan makan. Ia menggalakkan penghasilan asid selepas makan. H2 Penghalang juga boleh diambil sebelum tidur pada waktu malam untuk menghalang pengeluaran asid ketika anda sedang tidur. Kesan-kesan sampingan seperti loya, sakit kepala, sakit tekak, sakit perut, cirit-birit, gas, dan hidung berair.

Perencat pam proton (PPIS): pada permulaan pemeriksaan doktor, PPIS yang ditetapkan. Mereka mempunyai keupayaan untuk berkesan menghalang pengeluaran asid untuk tempoh yang lebih lama daripada penghalang H2. Ini sesuai diambil satu jam sebelum setiap kali makan tetapi boleh mengakibatkan kesan sampingan seperti kembung, gas, sakit kepala, sembelit, cirit-birit, loya, dan sakit perut.

Ejen Promotility: Ini jenis ubat merangsang otot saluran gastrousus untuk mengelakkan pengambilan makanan daripada menetap di dalam perut lebih lama daripada yang diperlukan. Ia juga menguatkan sfinkter esophageal dengan itu menghadkan refluks asid dalam esofagus. Kesan yang teruk boleh termasuk keresahan, mengantuk, masalah pergerakan, keletihan, dan cirit-birit.

Jenis bantuan pedih ulu hati anda perlu bergantung kepada jenis gaya hidup yang anda tinggal. Anda mungkin mendapati kelegaan sementara untuk serangan anda, tetapi ia telah perubatan menetapkan bahawa membetulkan gaya hidup dan pengambilan makanan anda boleh melakukan banyak dalam meningkatkan kesihatan anda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar